Orman Banyosu: Doğanın İyileştirici Gücü
Prof. Dr. Mehmet Han Ergüven, Almanya’da 2022 yılında “orman banyosu” eğitimi almış.
Ergüven, sağlık açısından orman banyosunun önemine dikkat çekiyor. Japonya’da başlatılan bu faaliyet Japon devleti tarafından destekleniyor.
Avrupa ülkelerinde de yaygınlaşan orman banyosunun Türkiye’de de toplum sağlığı için önemli olduğunu belirtiyor.
Ergüven, ormana girdiğimizde bağışıklık sisteminin güçlendiğini, zihin ve bedenin dinginleştiğini vurguluyor.
Ormanlık alanda stres hormonlarının 5 dakikadan sonra düştüğüne işaret eden Ergüven, terpen adı verilen ağaç ve yosun kokularının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kanser oluşumunu engellediğini belirtiyor.
Orman banyosunun yaklaşık 3 saat sürdüğünü ve çeşitli aktivitelerin yapıldığını aktaran Ergüven, gelecek ve geçmiş kaygısı olanların bu etkinliğe katılmasını öneriyor.
Orman Banyosu Etkinliği:
Ergüven, etkinliklerin teknolojik cihazlardan uzak, ormanın derinliklerinde gerçekleştiğini belirtiyor.
Zil sesiyle başlayan yavaş tempolu yürüyüşün ardından katılımcıların ağaçlara sarılarak iç seslerini dinlediğini kaydediyor.
Büyüteçle doğayı keşfeden katılımcıların yapraklar ve ağaç dallarıyla hayal dünyalarına şekiller yaptığını belirtiyor.
Dış dünyanın stresinden uzaklaşmayı ve nefes egzersizleriyle yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bu etkinliğin insanı dinlendirdiğini söylüyor.
“Ormanda bir şifa kaynağı bulunuyor, temponuz yavaşlıyor. Şehir hayatından arınmak isteyenler için orman banyosunu öneriyorum” şeklinde konuşuyor.
Orman banyosuna farkındalık arayan insanlar için yaygınlaştırma amacında olduklarını belirten Ergüven, hedef kitlenin para zengini, zamanı kısıtlı insanlar olduğunu vurguluyor.
“Kendimle Bağ Kurduğumu Hissettim”
İstanbul’dan etkinliğe katılan Hatice Örgülü, doğayla iç içe bir gün geçirdiğini söylüyor.
Bu etkinliği deneyimlemenin önemine değinen Örgülü, kendisini bulduğunu hissettiğini ve doğayla kaynaşmanın güzel olduğunu paylaşıyor.
Kırklareli Üniversitesi öğrencisi Seyfullah Karatuk da ilk defa orman banyosu etkinliğine katıldığını belirterek, psikolojik olarak rahatladığını ve stresten uzaklaştığını dile getiriyor.
More Stories
“Kadınların yüzde 50’sinde fibrokistik değişiklikler görülebilir”
Bilgisayar ve telefon kullanımına dikkat
Klinik psikolog Alp: Mavi ışığa maruz kalmak, modern yaşam ve stres uyku kalitesini bozuyor